HUB-IN Brașov- Mobilier urban nou în Centrul Istoric: tinerii brașoveni recreează spații pentru comunitate și dialog, în piațetele orașului

Category: Știri

Începând cu 18 martie 2024, brașovenii și turiștii vor putea testa o serie de obiecte experimentale de mobilier urban, ce vor fi amplasate în 4 piațete din Centrul Istoric: Apollonia Hirscher, Brassai, Paul Richter, Sf. Ioan. Cele 11 obiecte, realizate în cadrul proiectului HUB-IN coordonat la nivel local de ABMEE, sunt gândite ca un pretext pentru dialog și comuniune, o punte între vizitatori și localnicii din Centrul Istoric.

Obiectele au fost create în vara anului 2023, de către un grup de elevi și studenți care au luat parte la programul educativ de inovare Orașul ca Sală de Clasă. Printr-un proces iterativ și experiențial, aceștia au conceput, testat și finalizat propuneri de mobilier urban pentru Centrul Istoric. Prototipurile au fost realizate utilizând elementele unui Design Kit, au trecut apoi printr-un proces de proiectare și execuție, pentru a fi montate în cele patru piațete.

”Ne dorim ca aceste Obiecte Pretext să reprezinte un gest de bun venit pentru orice trecător. Ele sunt simboluri ale spațiului folosit în comun fără restricții, fără pretenții, fără etichete”, a declarat Leea Mihăilă, Director ABMEE. ”Din aceste motive, ne dorim să aflăm și ce părere au cetățenii despre ele. Am pregătit un chestionar care poate fi completat în maximum 5 minute. Prin tragere la sorți, 10 dintre respondenți vor primi un pachet cu obiecte promoționale”, a adăugat Leea Mihăilă. Instalarea întregii serii de obiecte pretext se va finaliza la jumătatea lunii aprilie.

 

Mai multe detalii despre obiectele de mobilier urban:

Banca Articulată” este un obiect de mobilier cu mai multe întrebuințări. Fie că faceți o pauză, într-o plimbare solitară, fie că doriți să împărtășiți prietenilor lucruri interesante, găsiți aici spațiul potrivit. Adaptați-l în funcție de nevoi.

Banca Barcă” este un ansamblu de obiecte de șezut, ca o barcă care vă ajută să spargeți valurile de turiști, atunci când căutați un moment de răgaz în timpul plimbărilor cotidiene sau când vizitați Centru Vechi.

Banca Roabă” a fost creată din dorința de a avea mai multă flexibilitate în alegerea locului unde să stați cu prietenii, de povești. Practic, puteți muta această bancă unde vă simțiți mai bine.

Banca Simplă” este soluția de bază din Școala de Vară, realizată cu ajutorul design kit-ului. Clasica prezență în spațiul urban vă oferă un moment de pauză, în varianta obișnuită: un loc de stat jos, nepretențios și versatil, potrivit pentru orice zonă din Centrul Istoric.

Banca Șarpe” este foarte versatilă: forma ei poate fi modificată și adaptată după cum vă doriți, pentru un anumit context. De exemplu, dacă aveți nevoie de o „sală de clasă în aer liber”, puteți aranja segmentele băncii în formă de semicerc.

Banca Triunghi” este o bancă versatilă, cu „interior”. Puteți să o folosiți împreună cu mai mulți prieteni în același timp. Are și un element mobil care o transformă, fie într-un chaise-long cu perspectivă spre Tâmpa, fie într-o bancă mai potrivită pentru a sta confortabil de povești.

Foișorul” este o structură simplă care se sprijină superficial pe zidul de piatră și preia vegetația care crește în abundență pe zid. Aici puteți să vă opriți, să vă bucurați de răcoare sau să vi-l fixați ca loc de întâlnire.

Pandantul” preia vegetația agățătoare de pe zidul de piatră și creează un loc ferit de soare. Sub acoperirea creată de pandant se găsește o bancă simplă, unde puteți poposi în zilele călduroase. Ansamblul creează un loc retras, potrivit printre altele pentru un moment de lectură sau o discuție cu un prieten apropiat.

Agenția pentru Managementul Energiei şi Protecţia Mediului Braşov/ ABMEE reprezintă Municipiul Brașov în proiectul HUB-IN, finanțat prin programul Orizont 2020 al UE, inițiativă menită să susțină procesul de regenerare urbană a Centrului Istoric.

Translate »