HUB-IN Brașov: Masterplanul de iluminat pentru Centrul Istoric a fost aprobat în unanimitate de Consiliul Local Brașov

Category: Știri

După finalizarea procesului de dezbatere publică, ”Masterplanul de iluminat pentru Centrul Istoric al Municipiului Brașov” a intrat în data de 27 februarie 2024 pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local și a fost aprobat în unanimitate. Masterplanul a fost realizat în cadrul proiectului HUB-IN de către HEBLU S.R.L, după o evaluare amplă a stării actuale a iluminatului existent.

 

Masterplanul este un document de planificare strategică prin care se stabilesc direcțiile și cadrul pentru iluminarea pe termen lung a orașului. Prin acest document se urmărește creșterea siguranței brașovenilor și turiștilor, crearea unui mediu urban atractiv și pe timpul nopții, eliminarea incoerențelor în iluminatul public din zona Centrului Istoric, dar și o nouă abordare în ceea ce privește firmele luminoase și modul de amenajare a vitrinelor magazinelor din zona Centrului Istoric, cel mai important factor de poluare luminoasă. Documentul detaliază conceptele legate de iluminatul stradal-rutier și stradal-pietonal, iluminatul arhitectural, iluminatul ornamental, iluminatul comercial și publicitar, păstrând o flexibilitate ridicată pentru diverse soluții.

Prin punerea în aplicare a Masterplanului, se va crea o imagine nocturnă echilibrată, uniformă, în acord cu ambianța Centrului Istoric, care facilitează explorarea acestei zone în siguranță, ușurează orientarea, încurajează interacțiunile sociale și activitățile în spațiile mai puțin utilizate în prezent.

După adoptarea Masterplanului, orice viitor proiect de modernizare sau înlocuire a instalațiilor de iluminat stradal sau arhitectural trebuie să se conformeze principiilor stabilite în acest document.

Proiectul HUB-IN este derulat de Agenția pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov/ ABMEE și finanțat prin programul „Orizont 2020“ al UE, menit să susțină procesul de regenerare a centrelor istorice, urmând principii de sustenabilitate, combaterea ,,turistificării”, valorificarea patrimoniului și conservarea specificului local.

 

Translate »