Centrul Istoric: Locuitorii și turiștii pot testa noul mobilier urban HUB-IN și își pot spune părerea despre soluțiile găsite de tinerii brașoveni

Category: Știri

Începând cu 18 martie 2024, brașovenii și turiștii pot testa o serie de obiecte experimentale de mobilier urban. Amplasate în 4 piațete din Centrul Istoric, obiectele realizate în cadrul proiectului HUB-IN coordonat la nivel local de ABMEE, sunt gândite ca un pretext pentru dialog și comuniune, o punte între vizitatori și localnicii din Centrul Istoric.

Obiectele au fost create în vara anului 2023, de către un grup de elevi și studenți care au luat parte la programul educativ de inovare Orașul ca Sală de ClasăLa amplasarea acestora în Piațeta Sf. Ioan au fost prezenți și doi dintre creatorii acestora, vizibil încântați de modul în care proiectele lor au devenit realitate. ,,La începutul proiectului am experimentat destul de mult cum să realizăm aceste machete. Aveam niște obiecte separate, ne-am jucat cu ele și am văzut ce s-ar potrivi cel mai bine, așa am ajuns la un loc unde să stea lumea, să poți să te așezi confortabil”, a explicat elevul Răzvan Taină.

„Ne-am concentrat mai mult pe utilitate. Am stat și ne-am gândit la ce are nevoie lumea și ne-am dat seama că toate băncile sunt fie puse la perete, fie răsfirate prin toată piața. Și am găsit niște locuri unde ne-ar plăcea nouă, de exemplu, să avem niște bănci. Le-am făcut și apoi ne-am gândit ce putem aduce în plus față de băncile normale. Și ne-a venit ideea asta, de bănci mobile, pe care le poți muta ca să stai mai aproape sau mai departe.”, a precizat Cezar Șchiopu, elev, unul dintre colegii de echipă ai lui Răzvan.

Fiecare obiect de mobilier, amplasat în Piațetele Sfântul Ioan, Brassai, Paul Richter și Apollonia Hirscher are un cod QR, care, după ce este scanat, spune povestea obiectului respectiv. Și pentru că o etapă foarte importantă este colectarea reacțiilor de la cei ce le folosesc, utilizatorii sunt rugați să completeze un chestionar.

”Acum a început de fapt un dialog virtual, între tinerii care au propus soluțiile din Centrul Istoric și utilizatorii acestui mobilier. Pentru a afla părerile acestora din urmă, am pregătit un chestionar care poate fi completat în maximum 5 minute. Prin tragere la sorți, 10 dintre respondenți vor primi un pachet cu obiecte promoționale HUB-IN”, a spus Leea Mihăilă, Director ABMEE.

Obiectele de mobilier urban sunt prezentate pe scurt mai jos:

Banca Articulată” este un obiect de mobilier cu mai multe întrebuințări. Fie că faceți o pauză, într-o plimbare solitară, fie că doriți să împărtășiți prietenilor lucruri interesante, găsiți aici spațiul potrivit. Adaptați-l în funcție de nevoi.

Banca Barcă” este un ansamblu de obiecte de șezut, ca o barcă care vă ajută să spargeți valurile de turiști, atunci când căutați un moment de răgaz în timpul plimbărilor cotidiene sau când vizitați Centrul Vechi.

Banca Roabă” a fost creată din dorința de a avea mai multă flexibilitate în alegerea locului unde să stați cu prietenii, de povești. Practic, puteți muta această bancă unde vă simțiți mai bine.

Banca Simplă” este soluția de bază din Școala de Vară, realizată cu ajutorul design kit-ului. Clasica prezență în spațiul urban vă oferă un moment de pauză, în varianta obișnuită: un loc de stat jos, nepretențios și versatil, potrivit pentru orice zonă din Centrul Istoric.

Banca Șarpe” este foarte versatilă: forma ei poate fi modificată și adaptată după cum vă doriți, pentru un anumit context. De exemplu, dacă aveți nevoie de o „sală de clasă în aer liber”, puteți aranja segmentele băncii în formă de semicerc.

Banca Triunghi” este o bancă versatilă, cu „interior”. Puteți să o folosiți împreună cu mai mulți prieteni în același timp. Are și un element mobil care o transformă, fie într-un chaise-long cu perspectivă spre Tâmpa, fie într-o bancă mai potrivită pentru a sta confortabil de povești.

Foișorul” este o structură simplă care se sprijină superficial pe zidul de piatră și preia vegetația care crește în abundență pe zid. Aici puteți să vă opriți, să vă bucurați de răcoare sau să vi-l fixați ca loc de întâlnire.

Pandantul” preia vegetația agățătoare de pe zidul de piatră și creează un loc ferit de soare. Sub acoperirea creată de pandant se găsește o bancă simplă, unde puteți poposi în zilele călduroase. Ansamblul creează un loc retras, potrivit printre altele pentru un moment de lectură sau o discuție cu un prieten apropiat.

Agenția pentru Managementul Energiei şi Protecţia Mediului Braşov/ ABMEE reprezintă Municipiul Brașov în proiectul HUB-IN, finanțat prin programul Orizont 2020 al UE, inițiativă menită să susțină procesul de regenerare urbană a Centrului Istoric.

 

Sursa info.

 

Translate »