”Orașul ca Sală de Clasă”: urbanism inovativ prin intermediul tinerilor, în Centrul Istoric Brașov

Category: Știri

Programul educațional de inovare „Orașul ca Sală de Clasă” reprezintă etapa de maturizare a proiectului european HUB-IN la Brașov, propunând un accelerator al ideilor de urbanism tactic sau acupunctură urbană, în care elevi și studenți propun acțiuni de îmbunătățire a locului și realizează prototipuri de mobilier urban in situ, în zona istorică a Brașovului, în interiorul fostelor ziduri de fortificație. Programul de inovare HUB-IN este unul experimental și implică un proces iterativ de analiză și reflecție. Acesta folosește elemente ale metodologiei de Design Thinking și parcurge etape de ideație, prototipare, testare sau pitch. Toate aceste detalii și procese sunt descrise pe larg în Manualul HUB-IN, ghid practic pentru alte inițiative similare de implicare a tinerilor în procesul de luare a deciziilor privind modelarea zonelor urbane, cu accent pe accesibilitate și incluziune.

 

Pe larg, programul HUB-IN Brașov include formare prin ateliere de lucru, mentorat tematic în funcție de nevoile participanților (antreprenoriat, regenerare urbană, arhitectură/ design, iluminat), cunoașterea resurselor pentru producția de noi lucrări (spațiu/ materiale), sesiune de prezentare a ideilor în fața unui juriu format din actori relevanți, inclusiv producători de mobilier care ar putea investi în replicarea obiectelor/ mobilierului urban și crearea unui context pentru expunerea acestora în spațiul public.

 

Cum s-a ajuns aici? «Prima identificare a nevoilor a fost realizată printr-un studiul preliminar al Centrului Istoric Brașov, ”HUB-IN: Către o utilizare echilibrată și incluzivă a domeniului public din Zona Urbană Istorică”, care a evidențiat la finalul anului 2022 un număr neașteptat de mare de elevi și studenți care vin zilnic în acest areal”, a declarat Leea Mihăilă, Director ABMEE. ”Am aflat astfel, că Centrul Istoric al Brașovului este neprielnic pentru cei peste 5.000 de elevi de toate vârstele care îl vizitează zilnic, număr ce depășește populația de rezidenți. Adolescenții în special, reprezintă categoria neglijată în planificarea și utilizarea spațiului public.”, a mai adăugat Leea Mihăilă.

 

Studiul HUB-IN a arătat că centrul orașului suferă de o lipsă acută de mobilier public și de infrastructuri care să încurajeze activitățile educative sau de petrecere a timpului în aer liber, situația fiind agravată de predominanța industriei HoReCa: circa 3.700 de locuri la terase în 2023, în contrast cu doar 50 de bănci publice.

 

Soluția identificată în cadrul proiectului HUB-IN a fost un programul educațional de inovare, „Orașul ca Sală de Clasă”, care încurajează formarea unei comunități dinamice de elevi, studenți și profesori, doritori să revitalizeze și să transforme spațiile puțin folosite din cetate, în zone educaționale și culturale. Obiectivul pe termen lung constă în echilibrarea modului în care localnicii, turiștii și comercianții interacționează cu spațiul public, oferind o platformă practică pentru educație.

 

În anul 2023, a fost organizată prima ediție a programului educațional de inovare ”Orașul ca Sală de Clasă”, ce a vizat dezvoltarea unui accelerator de proiecte de urbanism tactic, implicând peste 40 de elevi și studenți, împreună cu 9 mentori. Aceștia au explorat zona cetății, au colectat date, au identificat 4 locații potențiale pentru intervenții, au propus și construit 12 prototipuri de instalații urbane testându-le pe teren, și ulterior, acestea au fost transformate în intervenții permanente. Obiectivul principal vizează testarea unor idei de revitalizare a spațiilor publice sub-utilizate, în cadrul acceleratorului de proiecte ce include 3 ateliere și o Școală de Vară. O altă preocupare a programului constă în sensibilizarea și implicarea comunității de utilizatori ai Centrului Istoric Brașov cu privire la intervenții și metode de regenerare urbană în spațiul public. Programul se bazează pe o metodologie inovatoare de co-creare, iar partea practică are la bază un kit de design care permite participanților să construiască și să testeze prototipuri, la scară reală, în spațiul public.

 

Proiectul HUB-IN este o inițiativă finanțată prin programul Orizont 2020 al Uniunii Europene, menită să susțină procesul de regenerare a Centrului Istoric prin inovare socială urmând principii de sustenabilitate, combaterea turistificării, valorificarea patrimoniului și conservarea specificului local.

Translate »