HUB-IN: Sustenabilitatea, regenerarea urbană și acțiunile climatice sub lupă, la Climate Expo Györ

Category: Știri

O delegație formată din reprezentanți ai Primăriei și Consiliului Local Brașov, alături de echipa ABMEE, ia parte la unicul eveniment din regiune dedicat acțiunilor climatice – Climate Expo Gyor, desfășurat în perioada 4-8 octombrie 2023. Delegația este prezentă cu un stand, o oportunitate de a oferi mai multe detalii celor interesați de activitățile HUB-IN desfășurate la Brașov. La prima sesiune din deschiderea conferinței, Leea Mihăilă, Director ABMEE, a prezentat pe scurt cele mai importante rezultate, cu accent pe partea dedicată școlii de vară: Orașul, ca sală de clasă.

Orașul trebuie să ofere locuitorilor un grad ridicat de calitate a vieții, iar acum se promovează bunăstarea (wellfare), dar și calitatea vieții (wellbeing) în centrul istoric, prin activitățile HUB-IN. Pentru a evita să avem un oraș ca un decor gol, fără locuitori, am creat conceptul de Școală de vară, care dorește să dea o altă viață centrului istoric.

În plen s-a mai discutat despre implicarea și participarea cetățenilor în vederea reducerii emisiilor poluante, ca una dintre cele mai importante provocări și priorități cu care se confruntă Brașovul, în calitate de oraș-lider în domeniul sustenabilității. De asemenea, au fost detaliate informații despre cel mai important progres realizat de municipiul  Brașov, in domeniul transportului public, respectiv o flotă formată din aproximativ 90% vehicule electrice.

Este clar că sustenabilitatea poate funcționa doar în cooperare cu comunitatea. În cazul Brașovului, echipa de tranziție energetică din oraș este esențială, ca un exemplu de parteneriat, și foaia de parcurs pentru neutralitate climatică 2050, implementată împreună cu cetățenii, contribuie la succesul acestei cooperări. Brașovul este de asemenea primul semnatar al Convenția primarilor care s-a angajat pentru o reducere cu 55% a emisiilor de CO2.

Tot în acest domeniu al sustenabilității, digitalizarea poate fi o soluție pentru orașe inteligente (eFuncționar, aplicația My Brasov City etc.).

Fiind orașe înfrățite, schimbul de bune practici și idei între Brașov și Gyor va continua și în perioada următoare.

Translate »