HUB-IN Brașov: Studiu despre potențialul de vizitare din Centrul Istoric al Brașovului

Category: Știri

În luna noiembrie 2023, ABMEE a publicat un raport ce prezintă rezultatele studiului realizat înainte de instalarea obiectelor pretext în Brașov, în cadrul proiectului HUB-IN. Studiul vizează comportamentele curente ale comunității în locațiile în care vor fi amplasate obiectele pretext: Piațeta Brassai, Piațeta Apollonia Hirscher, Piațeta Paul Richter și Piațeta Sf. Ioan. Obiectele pretext sunt obiecte de mobilier cu caracter semi-permanent realizate după ideile documentate și propuse de elevii și studenții care au participat la programul Școala de Vară HUB-IN în vara anului 2023.

În ansamblu, toate cele patru piațete în care urmează să fie instalate obiecte pretext precum și locația de control (Piața George Enescu), par să aibă un potențial nevalorificat încă, acela de a atrage mai mulți vizitatori și turiști prin dezvoltarea unor facilități și activități suplimentare care  să încurajeze vizitatorii să rămână și să se bucure de mediul oferit.

Datele privind componența companiei respondenților în timpul plimbărilor lor în Centrul Istoric din Brașov arată că aceștia se bucură de plimbări în aceste piațete, pentru reuniuni sociale sau ieșiri cu prietenii și cunoștințele din afara cercului familial imediat. În general, datele subliniază dinamica socială diversă din timpul acestor plimbări, unde oamenii pot alege să se bucure de peisajul și ambianța Brașovului fie în singurătate, fie cu membrii apropiați ai familiei, fie în compania prietenilor și a animalelor de companie, reflectând natura multi-fațetată a acestei activități în cadrul comunității. Majoritatea respondenților (60%) sunt însoțiți de 1 sau 2 persoane, în timp ce 30% fac plimbările cu grupuri mai mari (peste 3 persoane).

Studiul a fost organizat în perioada August-Septembrie 2023. Munca de teren a fost realizată în perioada 8-10 septembrie 2023 de către 2 sociologi din cadrul SC EXCLUSIVE MINDS SRL. Operatorii care au realizat observațiile și scurtele interviuri cu persoanele (comunitate, turiști) din cele 4 piațete au fost dr. Irina Sînizana Niță și Maria Popescu.

Documentul poate fi descărcat de aici.

“HUB-IN” este acronimul de la “Hubs of Innovation and antreprenoriat pentru transformarea zone urbane istorice” și este un proiect european care are ca scop promovarea inovării și a antreprenoriatului în zonele urbane istorice. (HUA), păstrând în același timp caracterul lor social și culturală unic, dar și proetjând mediul înconjurător. În cadrul proiectului, opt orașe partenere din întreaga Europă (Belfast, Brașov, Genova, Grand Angoulême, Lisabona, Nicosia, Slovenska Bistrica și Utrecht) își dezvoltă propriile HUB-uri de inovare și antreprenoriat, pe care le testează, demonstrând și pilotând activități pentru transformarea durabilă a zonelor lor urbane istorice.

Translate »