HUB-IN Brașov: Rezultatele proiectului HUB-IN sunt incluse în strategia de turism a orașului Brașov

Categorie: Știri

La sfârșitul lunii octombrie 2023, s-au lansat în spațiul public noile direcții din strategia de turism a zonei, în cadrul conferinței ”Viziune și direcții pentru turismul din Brașov, oraș și județ”, organizată de Asociația de Ecoturism din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov și Consiliul Județean Brașov.

În discuțiile avute cu participanții, dar și în documentele strategice, s-au menționat studiile elaborate în cadrul proiectului HUB-IN, considerate ca fiind foarte importante pentru susținerea noii poziționări a orașului: ”Brașovul se prezintă ca o combinație perfectă între urban și montan, oferind astfel o propunere de valoare unică pe piața turismului”.

Astfel din studiul HUB-IN, ” Către o utilizare echilibrată și incluzivă a domeniului public din Zona Urbană Istorică (iulie 2022)”, reiese că turistificarea Centrului Vechi a devenit o problemă urbanistică și socială: ”Utilizarea actuală a Innere Stadt este puternic deturnată către turism și încurajează indirect plecarea rezidenților”. De asemenea, ”Ghidul de amplasare a teraselor comerciale sezoniere în zona centrul istoric Brașov”, identifică problema acaparării spațiului public: ”În anul 2022, suprafața utilizată de facto de agenții comerciali a fost cu 55% (1.811 mp) mai mare decât cea declarată oficial la Primăria Municipiului Brașov”. Se recomandă chiar ”reducerea recuzitei folosite de agenții comerciali în spațiul public la minimul necesar: mese, scaune, sisteme de umbrire, afișarea meniului etc. Jardinierele, panourile separatoare, butaforiile comerciale au devenit în ultimii 2 ani mijloace ilegale de acaparare a spațiului public”.

Noua strategie de turism a Brașovului are trei piloni Adventainment (adventure & entertainment), Gastrotainment (turismul bazat pe gastronomie și evenimente) și Edutainment (turismul de divertisment educațional). Documentul complet se poate descărca aici. După acest prin demers, va urma o serie de dezbateri publice și realinieri ale strategiei, iar în paralel se înființează Organizația de Management a Destinației pentru orașul Brașov. Mai multe informații despre proces aici.

Proiectul HUB-IN este derulat de municipalitate prin intermediul Agenției pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov și este o inițiativă finanțată prin programul „Orizont 2020“ al UE, menit să susțină procesul de regenerare a centrelor istorice, urmând principii de sustenabilitate, combaterea ,,turistificării”, valorificarea patrimoniului și conservarea specificului local.HUB-IN va dezvolta un cadru comun pentru stimularea transformării zonelor urbane istorice. Catalizator pentru inovare și antreprenoriat, acest cadru va viza păstrarea identității unice a zonei istorice și a valorilor sale naturale, sociale și culturale. Transformarea zonelor urbane nu se va limita la conservarea patrimoniului centrelor istorice, ci și la alinierea acestora la principiile sustenabilității.

 

Translate »