La sfârșitul anului 2023, a fost publicat un document foarte important pentru viitorul Centrului Istoric al orașului Brașov. Este vorba de ”Ghidul de amplasare a mobilierului public în Centrul Istoric al Brașovului”, publicație elaborată în cadrul proiectului european HUB-IN.
Mobilierul urban reprezintă totalitatea obiectelor amplasate pe domeniul public, pe străzi sau în spații publice, fie pentru uz comun și confort, fie pentru utilități tehnice și servicii. Modul în care acestea sunt localizate pe domeniul public poate incomoda sau pune în pericol cetățenii. Aici ne referim la scaune, cișmele, cutii poștale, chioșcuri, toalete publice, care alături de vegetație, iluminat, bariere, parapete și de elemente de semnalizare sporesc confortul și siguranța unui spațiu.
Modul în care acestea sunt localizate pe domeniu public poate incomoda sau pune în pericol cetățenii. Aici ne referim la scaune, cișmele, cuti poștale, chioșcuri, toalete publice, toate acestea sporesc confortul și siguranța unui spațiu, alături de vegetație, iluminat, bariere, parapete și elemente de semnalizare.
Prin urmare, acest ghid își propune să detalieze doar elementele de mobilier urban utilizate de publicul larg, cu impact mare asupra confortului și esteticii spațiului public (bănci, bolarzi, coșuri de gunoi, cișmele, rastele de bicicletă și jardiniere).
Spre deosebire de alte orașe din țară precum Sibiul sau Oradea, Brașovul nu a avut, din păcate, un ghid care să abordeze subiectul mobilierului în spațiul public. Ghidul de față reprezintă un prim pas în acest sens și abordează sistematic o serie de principii referitoare la calitatea mobilierului urban și la poziționarea lui în raport cu profilul străzii, cu fondul construit sau cu alte elemente de mobilier dintr-un anumit spațiu.
Acest ghid reprezintă o continuare firească a studiului HUB-IN Către o Utilizare Echilibrată și Incluzivă a domeniului public din Zona Urbană Istorică a Brașovului (2022) și a Ghidului de amplasare a teraselor sezoniere în centrul istoric al Brașovului (2023). Cele două studii evidențiază modificarea treptată a naturii publice și democratice a centrului orașului printr-o turistificare excesivă în ultimii ani, care a dus la înclinarea balanței către interesul privat, în detrimentul utilizatorilor și al locuitorilor din centrul vechi. Administrația Municipiului Brașov susține orice tip de inițiativă dedicată transformării domeniului public într-un spațiu accesibil, incluziv, orientat spre confort și centrat pe cetățeni.
“HUB-IN” este acronimul de la “Hubs of Innovation and antreprenoriat pentru transformarea zone urbane istorice” și este un proiect european de proiect european care are ca scop promovarea inovării și a antreprenoriatului în zonele urbane istorice. (HUA), păstrând în același timp caracterul lor social și culturală unică și a mediului înconjurător. În cadrul proiectului, opt orașe partenere din întreaga Europă (Belfast, Brașov, Genova, Grand Angoulême, Lisabona, Nicosia, Slovenska Bistrica și Utrecht) își dezvoltă propriile HUB-uri de inovare și antreprenoriat, pe care le testează, demonstrând și pilotând activități pentru transformarea durabilă a HUA-urilor lor în cadrul a trei grupuri principale.