Școala de Vară HUB-IN: Noi soluții de regenerare urbană, propuse de tinerii brașoveni pentru Centrul Istoric

Categorie: Știri

Pe 8 iulie 2024 s-a încheiat ediția din acest an a Școlii de Vară HUB-IN, parte a programului educațional de inovare denumit „Orașul ca Sală de Clasă”,  la care au participat 15 tineri din Brașov. Ceremonia de încheiere a avut loc la Centrul Cultural Apollonia, unde, după o săptămână plină de ateliere teoretice și practice, tinerii elevi și studenți din program și-au prezentat ideile și prototipurile propuse și testate pe parcursul mai multor zile de lucru in situ. În fața unui juriu format din mentori, arhitecți, reprezentați ai HoReCa sau parteneri în proiect, cele trei echipe au prezentat în imagini, bine documentate și argumentate, soluțiile de regenerare urbană identificate în cele trei locații selectate din Centrul Istoric.

Școala de Vară HUB-IN a început pe data de 1 iulie, iar pe parcursul a 7 zile, ghidați de mentorii HUB-IN, arhitecții BAAB  Alexandru Belenyi și Irina Niculescu, tinerii au participat la sesiuni de lucru pe teme legate de patrimoniul istoric și cultural al Brașovului, regenerare urbană, iluminat public și arhitectural, istoria arhitecturii, antreprenoriat, inovare și implicare civică. Modulul practic al „Școlii de Vară HUB-IN” s-a desfășurat în trei locații selectate din Centrul Istoric, unde tinerii au avut ocazia să pună în practică soluțiile de urbanism tactic și design urban identificate în etapele de cercetare. Echipele au preluat design-kit-urile și au lucrat in situ, la partea de construcție și testare a mai multor prototipuri de mobilier urban, încurajând trecătorii să testeze obiectele prototip și documentând diversele interacțiuni, în căutarea celor mai bune soluții de regenerare, adaptate la particularitățile Centrului Istoric.

„În ceea ce privește amenajarea spațiului public, drumul de la o idee sau o schiță la o propunere concretă este uneori ușor, alteori lung și anevoios. Procesul este însă cel care contează, el aduce învățarea, iar procesul de construcție a prototipurilor de mobilier urban HUB-IN este unul iterativ, bazat pe o serie de exerciții scurte de design, realizate direct in situ, scara 1:1. Tinerii participanți la programul „Orașul ca Sală de Clasă” au fost perseverenți, curioși și curajoși, și-au pus ideile în aplicare și au propus diverse soluții de îmbunătățire a spațiului public, astfel încât acesta să fie mai primitor atât pentru cei care îl vizitează sau tranzitează, cât și pentru locuitorii Centrului Istoric”, a precizat Raluca Manolache, Asistent Proiecte ABMEE.

„Orașul ca Sală de Clasă” este un accelerator de urbanism tactic, un program educațional de inovare conceput de BAAB & Asociația ABMEE, în cadrul proiectului european HUB IN, finanțat de #Horizon2020.

Galerie foto.

Translate »