Odată cu celebrarea Orei Pământului, brașovenii sunt invitați să își spună părerea despre iluminatul arhitectural din Centrul Istoric

Category: Știri

Odată cu celebrarea Orei Pământului, brașovenii sunt invitați să se plimbe prin Centrul Istoric, într-un context special, fără iluminat în spațiile publice. Pentru că sâmbătă, 23 martie 2024, în intervalul 20:30-21:30, alături de peste 8.000 de orașe din 195 de țări, Brașovul stinge lumina în Centrul Istoric. Brașovenii pot transmite specialiștilor opiniile lor despre cum și-ar dori să fie iluminatul arhitectural, această acțiune de conștientizare făcând parte din proiectul HUB IN, implementat la nivel local de ABMEE.

Vă invităm la o plimbare prin orașul vechi, fără lumină în spațiile publice. Am vrea ca apoi să faceți o comparație cu imaginea orașului atunci când acesta este iluminat, și să ne spuneți cum credeți că ar trebui îmbunătățit acest aspect, atât din punct de vedere al design-ului, cât și al utilității.

Când? Sâmbătă, 23 martie 2024, în intervalul 20:30-21:30, cu ocazia “Orei Pământului”, când luminile din Centrul Istoric, se vor stinge pentru o oră. Puteți experimenta, singur sau cu grupul dvs. de prieteni, ce înseamnă un oraș fără electricitate pe străzi, iar apoi, când luminile se aprind din nou, să analizați cât de mulțumit sunteți de iluminatul stradal și arhitectural.

Opinia dvs. contează și ne-ar ajuta foarte mult să ne trimiteți sugestii și fotografii din locurile unde ați dori să fie îmbunătățit iluminatul, completând acest formular.

Vă invităm ca în timpul plimbării să faceți fotografii zonelor care vă plac sau nu, din punct de vedere al iluminatului. Postați aceste fotografii în rețeaua dvs. de social media (Facebook, Instagram, TikTok etc.), cu hashtag-ul #HUBINBrasov, alături de sugestiile dvs. pentru specialiștii în iluminat. Este important să aveți în vedere următoarele:

  • Ce aspecte ale iluminatului din spațiul public sunt importante pentru dvs.?
  • Ce probleme ale iluminatului din Centrul Istoric al Brașovului puteți identifica?
  • Ce zone din Centrul Istoric al Brașovului considerați că sunt active seara?
  • Ce zone din Centrul Istoric v-ați dori să devină mai active seara?
  • Care sunt zonele din Centrul Istoric al Brașovului pe care le percepeți ca sigure/ nesigure seara?
  • Ce tip de lumină considerați că este cea mai potrivită pentru Centrul Istoric: caldă/ neutră/ rece?
  • Ce monumente din Brașov considerați ca au un iluminat plăcut?
  • Ce monumente din Brașov v-ați dori să fie iluminate?
  • Ce schimbări legate de iluminat v-ați dori să vedeți în Centrul Istoric al Brașovului?

Participanții la această acțiune pot câștiga, prin tragere la sorți, un set cu materiale promoționale HUB-IN.

Scopul acestei inițiative este de a colecta idei, sugestii și opinii, dar și critici, preocupări și temeri cu privire la iluminatul din Centrul Istoric. Această acțiune se vrea a fi o activitate de conștientizare cu privire la iluminat, impactul acestuia asupra mediului și importanța iluminatului arhitectural pentru valorizarea patrimoniului cultural și natural din Brașov. Face parte dintr-un proiect al Agenției pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov (ABMEE), proiectul HUB-IN, finanțat de Uniunea Europeană.

Despre HUB-IN

Prin proiectul HUB-IN se derulează o serie de activități ce se încadrează în următoarele domenii de intervenție: (1) industrii culturale și creative, (2) tehnologii digitale, economie circulară, inovare socială și sustenabilitate, (3) reutilizarea și readaptarea resurselor naturale, a practicilor sociale și culturale, a patrimoniului cultural. Mai multe informații despre proiect, găsiți aici: https://www.abmee.ro/proiect/hub-in/.

 

Despre Ora Pământului

Scopul Orei Pământului este de a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de acțiune pentru rezolvarea problemelor de mediu, cum ar fi schimbările climatice. Mai multe detalii despre eveniment, găsiți aici: https://www.earthhour.org/.

 

Translate »