HUB-IN în 2024: Continuarea unei Viziuni

Categorie: Știri

HUB-IN în 2024: Continuarea unei Viziuni

În 2024, proiectul HUB-IN a continuat să transforme Brașovul într-un exemplu de regenerare urbană, unde inovația, educația și implicarea comunității converg pentru a crea un oraș mai sustenabil, mai viu și mai conectat. Anul acesta, HUB-IN și-a consolidat statutul de catalizator al schimbării în Zona Urbană Istorică a Brașovului, printr-o serie de acțiuni care au pus în valoare patrimoniul orașului și care au încurajat o implicare activă a cetățenilor.

Masterplanul de Iluminat: Lumină pentru Centrul Istoric

Un punct de referință al HUB-IN în anul 2024, a fost aprobarea Masterplanului de Iluminat pentru Centrul Istoric al Municipiului Brașov, prin Hotărârea Consiliului Local. Acest document strategic definește direcțiile și obiectivele de iluminat pe termen lung, având drept scop crearea unui mediu urban sigur și atractiv pe timp de noapte, păstrând în același timp identitatea culturală și valoarea socială a zonei.

Masterplanul propune o abordare integrată care armonizează iluminatul arhitectural, ornamental și funcțional, oferind un ghid clar pentru modernizarea și implementarea instalațiilor de iluminat. Flexibilitatea soluțiilor propuse permite adaptarea la nevoile comunității, iar elementele vizuale și tehnice incluse vor orienta actorii locali în proiectele viitoare. Documentul aprobat este acum un punct de reper pentru autoritățile publice, operatorii serviciului de iluminat și partenerii privați, transformând iluminatul orașului într-un element esențial al regenerării urbane.

„Orașul ca sală de clasă”: Învățarea prin Co-creație

Una dintre ramurile HUB-IN Brașov, este „Orașul ca Sală de Clasă”, care în anul care tocmai trece a continuat  să aducă un plus de valoare educației și regenerării urbane. După succesul Școlii de Vară 2023, HUB-IN a reluat această abordare, implicând elevi, profesori, arhitecți și experți în domeniul urbanismului, în cea de-a doua ediție a programului. Sub îndrumarea mentorilor din domeniul arhitecturii și al designului urban, elevii au avut ocazia să învețe noțiuni despre planificarea participativă, co-designul și impactul social al unui astfel de proiect. Așadar, în acest an, elevii din liceele brașovene au lucrat din nou la proiectarea unor „obiecte pretext” – instalații urbane care nu sunt doar elemente de decor, ci și catalizatoare pentru interacțiuni interumane.

Acest mobilier urban este conceput pentru a acomoda nevoile cetățenilor, a stimula dialogul, a încuraja socializarea și a crea un sentiment de apartenență la comunitate. Cu ajutorul partenerilor noștri de la BAAB și Kaustik, conceptele realizate în ediția de anul acesta urmează să fie realizate și instalate în piațetele din centrul istoric, alături de ”obiectele pretext” realizate în urma Școlii de Vară HUB-IN 2023.

Metoda de învățare prin practică este un exemplu proactiv al felului în care educația poate fi transformată într-o experiență imersivă, în care tinerii nu doar că învață despre istoria și cultura orașului, dar devin și actori activi în dezvoltarea acestuia.

Microevenimente: Artă și Creativitate în Spațiul Public

În paralel cu activitățile educaționale ale HUB-IN și în colaborare cu partenerii de la KunSTadt, proiectul Insert ArtHub Urban a generat, în vara acestui an, o serie de microevenimente. Aceste evenimente au fost adevărate punți între generații, localnici și turiști, artiști și public.

Piața Sf. Ioan a fost animată de un flashmob în care dansatori și muzicieni locali au creat un spațiu de expresie artistică, transformând piațeta într-un spectacol în aer liber, în care atât artiștii cât și spectatorii, au fost actori ai aceleiași piese. Piața Brassaï a devenit, la rândul ei, un loc dedicat artei fotografice, găzduind expoziția „Ochii Brașovului | un alt Brassaï”. Realizată de elevii secției de Artă Fotografică de la Școala Populară de Arte și Meserii „Tiberiu Brediceanu”, expoziția a fost un omagiu adus marelui fotograf Brassai, reinterpretând Brașovul prin ochii noii generații de fotografi. Fostul rond Apollonia Hirscher a fost revitalizat prin activități interactive care au stimulat imaginația și creativitatea copiilor și părinților. Participanții au avut ocazia să se exprime prin jocuri teatrale și activități educaționale, creând un cadru dinamic de învățare și joc în aer liber. Piațeta Paul Richter a fost locul unui concurs de talente pentru tineri, care le-a oferit acestora o platformă pentru a-și exprima abilitățile artistice și a fi recunoscuți de comunitatea locală. Performance-urile variate ale participanților, au creat un mediu urban incluziv, care a încurajat creativitatea și diversitatea.

În toate microevenimentele menționate, „obiectele pretext” HUB-IN au servit drept loc de întâlnire și conectare, oferind un spațiu de dialog pentru publicul entuziast. Centrul istoric al Brașovului a devenit astfel, o platformă de exprimare, demonstrând cum cultura poate revitaliza și conecta comunitățile urbane.

Impactul HUB-IN: Dorințe de viitor

HUB-IN Brașov este o oportunitate de a consolida relațiile dintre cetățeni, autoritățile locale,  organizațiile non-guvernamentale și mediul antreprenorial. Proiectul continuă să promoveze o abordare participativă, în care toți actorii comunității sunt implicați în procesul de luare a deciziilor. Rezultatele acestui proces se reflectă în datele colectate din răspunsurile comunității: 93% dintre elevii care au participat la școala de vară din ediția anterioară, au spus că au dobândit abilități esențiale pentru dezvoltarea personală și profesională, iar 74% dintre locuitorii Brașovului consideră că mobilierul urban instalat în cadrul proiectului încurajează interacțiunile sociale.

În plus, această inițiativă are un impact semnificativ asupra regenerării urbane. Conform raportului de impact realizat, 62% dintre locuitori consideră că Zona Urbană Istorică necesită îmbunătățiri suplimentare, ceea ce sugerează că există un interes crescut pentru dezvoltarea sustenabilă.

Prin viziune și diversificarea inițiativelor, HUB-IN Brașov poate fi doar începutul unui proces mai amplu de transformare. Brașovul poate deveni astfel, un loc în care trecutul și viitorul se întâlnesc, iar fiecare cetățean are un rol activ în crearea orașului de mâine.

Translate »