HUB-IN Brașov în cifre

Categorie: Știri

În inima orașului, în centrul său istoric medieval, cu un caracter unic ce păstrează vie autenticitatea și multiculturalismul local, HUB-IN Brașov s-a dovedit a fi un model de inovare și implicare comunitară. Proiectul a avut rolul de a conecta cetățenii cu Zona Urbană Istorică, prin trei acțiuni inovatoare, care s-au dorit a fi un catalizator pentru schimbarea socială și economică pe termen lung:

1. Transformarea Spațiului Public

Această abordare a vizat utilizarea echilibrată și incluzivă a domeniului public și a generat două documente-cheie: Ghidul de amplasare a mobilierului public și Ghidul de amplasare a teraselor sezoniere, ambele dedicate centrului istoric al Brașovului.

2. Prezentarea Orașului Istoric ca Sală de Clasă

Elevii și studenții din Brașov au participat la două ediții ale programului educațional de inovare, unde, sub îndrumarea mentorilor, au creat piese de mobilier urban amplasate în centrul istoric. Aceste „obiecte pretext”, structuri ludice fără poziție fixă, au fost gândite să stimuleze dialogul și conexiunile umane, devenind simboluri ale regenerării urbane. Astfel, centrul vechi a devenit un spațiu educativ, iar tinerii și-au exprimat creativitatea contribuind la revitalizarea orașului și la nevoile comunității locale.

3. Brașovul pe timp de noapte

Prin această acțiune s-a urmărit crearea unui cadru sigur și participativ pentru cetățeni, aproximativ 100 persoane răspunzând la un chestionar care a vizat iluminatul stradal, festiv și arhitectural din Brașov. Procesul de co-creare și consultare a fost esențial pentru dezvoltarea unui Masterplan de iluminat pentru Centrul Istoric al Brașovului. Acesta propune o soluție unitară, care pune în valoare patrimoniul istoric și creează un context favorabil experiențelor plăcute atât pentru locuitori, cât și pentru vizitatori. Masterplanul a fost aprobat în unanimitate prin Hotărâre de Consiliu Local.

Impactul HUB-IN în Cifre

  • 1,816 m²: Diferența între spațiul public înregistrat și cel utilizat efectiv de terase în anul 2021, un punct de plecare pentru intervenții.
  • 938 m²: Suprafața de spații publice (inclusiv piețe publice) recuperată de la organizațiile care dețin terase, între 2021 și 2024.
  • 400 opinii: Chestionare realizate cu localnicii pentru evaluarea măsurilor înainte și după implementare.

Provocări și Perspective

Trei din patru rezidenți consideră Zona Urbană Istorică drept cea mai frumoasă zonă din Brașov pentru turiști dar își exprimă dorința ca aceștia să fie redirecționați și către alte părți ale orașului, pentru a asigura echilibrul între locuire și turism.

HUB-IN Brașov este astfel un exemplu despre cum inovația, educația și implicarea comunității pot transforma un spațiu istoric într-un centru cultural și colaborativ.

 

Testimoniale ale Participanților

„Văd că pot folosi aceste abilități pentru scopul comun, oamenii au nevoie de o voce, să fie ascultați. Prin ce am învățat, am realizat că este posibil să dezvoltăm o comunitate mai unită.” – student

„Această experiență m-a făcut să îmi dau seama că am mai mult curaj decât credeam, să comunic cu cei din jur… să manevrez o hartă, să mă orientez mai bine.” – student

„Am aranjat obiectul experimental, am luat loc și oamenii au început să apară pentru a conversa :)” -utilizator al obiectului „pretext”

„Consider că mobilierul urban instalat în oraș este o adiție minunată, care adaugă valoare locațiilor și oferă oportunitatea de a savura arhitectura și peisajul.” – localnic

Translate »