Centrul istoric trebuie să le aparțină, în aceeași măsură, brașovenilor și turiștilor

Categorie: Știri

În data de 01.02.2022, a avut loc conferința de presă pentru lansarea „Ghidului de amplasare a teraselor sezoniere în centrul istoric”. Ghidul face parte din proiectul #HubIN, care urmărește, pe lângă identificarea problemelor cu care se confruntă centrul istoric, să propună un set de recomandări și reguli de bune practici pentru a contribui la revitalizarea centrului istoric respectând sustenabilitatea, valorificând patrimoniul și păstrarea identității locale. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană și urmărește regenerarea centrelor istorice.

„Avem un ghid de bune practici de la care să pornim tot ceea ce înseamnă proces de autorizare, pentru că e important să prioritizăm spațiul public în sensul pietonilor, în sensul cetățenilor și nevoilor lor. Avem nevoie de mai multe bănci, avem nevoie de mai mult spațiu pentru relaxare, pentru interacțiune, pentru plimbare. Ghidul conține mai multe prevederi despre mobilierul stradal public, despre terasele care vor fi amplasate pe domeniul public (mese, scaune, umbrele) etc. Sunt indicații despre distanțe minime de amplasare, despre cromatică. Îi invit pe proprietarii de terase vineri, 3 februarie, de la 15.30, la primărie, pentru a avea o discuție de informare și de clarificare pe baza Ghidului.” Allen Coliban, Primar

„Suntem în proces de revitalizare a centrului istoric Brașov. Acest proces capătă mai multe dimensiuni. Așadar, vorbim despre ocuparea domeniului public, cum arată spațiul public, comercializarea spațiului  public, desemnarea spațiilor publice, publicitatea stradală, înfățișarea fațadelor. Toate aceste elemente fac parte din acest proces care este mai amplu.” Flavia Boghiu, Viceprimar.

„Ghidul vine cu clarificări la regulamentul actual. Recomandările legate de relația cu mobilierul public sunt foarte importante. Mobilierul public are poziție fixă, trebuie să aibă rază de protecție de minim 3 metri pe fiecare parte. De exemplu, dacă ai o bancă, nu poți să te apropii cu terasa la mai mult de 3 metri de bancă. Și nu poți s-o muți, evident, pentru că mobilierul public e foarte important pentru persoane vârstnice, pentru persoane cu copii, sunt puncte de odihnă, sunt chiar esențiale pentru categoria de vârstă principală, de fapt, din Centrul vechi, o populație care îmbătrânește”, a explicat arhitectul Alexandru Belenyi, coordonatorul echipei BAAB care a realizat ghidul.

„Suntem opt orașe pilot care încercăm să găsim soluții pentru ca centrul istoric să nu devină o butaforie, să nu fie părăsit, să fie un mediu plăcut și «acasă» atât pentru cei care locuiesc acolo, cât și pentru cei care vin în vizită.” Leea Mihăilă, ABMEE.

Prin dezvoltarea acestui proiect se dorește:

  • Stimularea transformării zonelor urbane istorice locale;
  • Păstrarea identității unice a zonei istorice;
  • Utilizarea principiilor sustenabilității;
  • Valorificarea patrimoniului.

Ghidul de amplasare a teraselor sezoniere în centrul istoric se poate consulta chiar aici.

Pentru mai multe detalii despre conferința de presă click aici.

Translate »