neZEH – Nearly Zero Energy Hotels, proiect implementat în România de ABMEE

Category: Știri

ABMEE – Agenţia de Management Energetic Braşov (www.abmee.ro) a lansat în România proiectul european Nearly Zero Energy Hotels (neZEH), în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Braşov Business Park, miercuri, 28 mai 2014.

Evenimentul s-a adresat hotelurilor şi pensiunilor IMM care doresc să intre în topul clădirilor “verzi” din Europa, care şi-au propus să fie prietenoase cu mediul înconjurător şi care pot deveni un model pentru societate.

Printr-un program cu finanţare europeană, 10-14 hoteluri din 7 ţări europene vor fi deschizătoare de drumuri. Hotelurile-pilot vor fi asistate tehnic pentru a atinge standardul de „Hoteluri cu consum aproape Zero Energie”. Aceste hoteluri vor putea proba care sunt beneficiile unui astfel business, în care factura la energie va scădea considerabil. Pentru hotelurile pilot selecţionate, Liderii Regionali din fiecare dintre ţările participante, se vor asigura prin audituri energetice, studii de fezabilitate şi planuri de modernizare energetică, de faptul că aceste clădiri vor fi optimizate pentru a atinge standardul de consum „Aproape Zero Energie”.

În cadrul conferinţei de lansare, ABMEE a prezentat condiţiile de acces pentru hotelurile şi pensiunile care doresc să se înscrie în competiţie, pentru a deveni „Proiectul Pilot al României”. Hotelurile şi pensiunile interesate pot completa formularul de aplicare online, care poate fi accesat la adresa: www.nezeh.eu/pilot_cases/how_to_apply/.

Într-un interval de 3 ani, proiectul propune hotelierilor acţiuni cheie: măsuri de eficienţă energetică, integrarea energiei din surse regenerabile, schimbarea mentalităţii angajaţilor şi a clienţilor. Unităţile de cazare interesate vor beneficia de acces la expertiză tehnică, consultanţă financiară, instruire a angajaților, promovare la nivel naţional şi european.

Iniţiativa europeană Hoteluri cu consum de Energie aproape Zero (neZEH) are ca scop accelerarea ratei de renovare a hotelurilor existente, pentru ca acestea să devină Clădiri aproape Zero Energie prin:

 • Acordarea de consultanţă tehnică proprietarilor de hoteluri şi pensiuni, care şi-au luat acest angajament
 • Demonstrarea profitabilităţii, fezabilităţii şi sustenabilităţii investiţiilor pentru atingerea nivelului aproape Zero Energie
 • Organizarea activităţilor de instruire şi formare
 • Promovarea liderilor la nivel naţional, regional şi european pentru a spori vizibilitatea acestora pe piaţă.

neZEH vine ca răspuns la Directiva Europeană privind Performanţa Energetică a Clădirilor (2010/31/UE, DPEC revizuită), contribuind în mod direct la obiectivele UE 2020 şi sprijinind Statele Membre în planurile naţionale privind creşterea numărului de clădiri nZEB. Proiectul neZEH este co-finanţat prin Programul Energie Inteligentă Europa (IEE), al Comisiei Europene.

Prezentări:

 1. Proiectul european neZEH – Leea CATINCESCU, ABMEE
 2. Proiecte pilot – Leea CATINCESCU, ABMEE
 3. HES TOOL – Camelia RAŢĂ, ABMEE
 4. Elemente specifice hotelurilor – Camelia RAŢĂ, ABMEE
 5. Prezentare INCD Urban Incerc – Horia PETRAN, INCD URBAN-INCERC
 6. Prezentare KER – Mihaela POPA, Kronstadt Energii Regenerabile
 7. Prezentare Servelect – Andrei CECLAN, Iulia CHINTA, Servelect Cluj-Napoca
 8. Prezentare RoSEFF – Mark VELODY, ROSEFF

 

Mai multe despre proiectul neZEH – aici.

Translate »