Lansare Hoteluri Pilot Romania

Category: Știri

Primele Hoteluri aproape Zero Energie din România, în Brașov și Târgu Secuiesc

Hotelurile Cubix și Kolping din Brașov, precum și Grand Hotel Balvanyos din Târgu Secuiesc reprezintă primele unități de cazare din România care și-au asumat angajamentul de a deveni Hoteluri aproape Zero Energie. Având preocupări legate nu doar de performanța energetică a clădirii, ci și acțiuni menite să contribuie la protejarea mediului și utilizarea rațională a resurselor locale, aceste 3 hoteluri sunt deschizătoare de drumuri, adoptând deja conceptele vizionare ale Uniunii Europene.

Lansate oficial în cursul săptămânii trecute la Bruxelles, într-un eveniment la nivel înalt găzduit de europarlamentarul Maria GRAPINI, aceste hoteluri vor constitui sursă de inspirație pentru industria hotelieră europeană, fiind exemple de bună practică în atingerea standardului de Clădire aproape Zero Energie (nZEB).

La nivel european, 16 hoteluri provenind din șapte țări europene (Croația, Franța, Grecia, Italia, România, Spania și Suedia) au fost selectate pentru a deveni Proiecte Pilot în cadrul proiectului european Nearly Zero Energy Hotel (neZEH) încă din anul 2014. Această etapă a fost urmată de o serie de activități de promovare, evenimente și conferințe. Proiectul a atins un număr de peste 4.000 hoteluri europene, înregistrându-se 85 aplicații din partea hotelierilor interesați să ia parte la inițiativa neZEH.

Hotel Cubix are 4*, 57 de camere, un restaurant, săli de conferință și este plasat în cea mai importantă zonă comercială și de business a orașului. Dincolo de rațiunile economice, care țin exclusiv de eficientizarea business-ului, echipa Cubix a decis că a fi „verde” este singura opțiune responsabilă.

«Noi credem că exploatarea rațională a resurselor și utilizarea responsabilă a energiei în hotelul nostru reprezintă pariul pe care trebuie să-l câștigăm împreună cu mediul înconjurător, și nu împotriva acestuia. Parteneriatul cu echipa neZEH, Liderul Regional pentru România, a reprezentat pentru noi un moment de răscruce. Atunci am înțeles cu adevărat că pierdem mult prea ușor energie, printr-o utilizare non-rațională. Avem foarte multe de făcut și investiții importante de realizat. Ne gândim activ la viitorul nostru și vrem, ca în foarte scurt timp, să avem un nou brand:  Cubix – Hotel aproape Zero Energie.» Dan CHIVU, proprietar Hotel Cubix.

Hotel Kolping are 3* și dispune de 43 de camere și 4 săli de conferințe, un restaurant, o cafenea, parcare, 4 terase și multiple spații verzi, aflându-se la poalele Tâmpei. Hotelul Kolping este un proiect al Asociației Kolping România. Printre obiectivele asociației se numără și sustenabilitatea, motiv pentru care s-au implicat în proiectul neZEH.

«Ne bucurăm că în lupta noastră pentru protejarea mediului înconjurător, am găsit sprijin în specialiștii echipei neZEH. Cu suportul lor, considerăm că am luat cele mai bune decizii pentru reducerea consumului de energie, în hotelul nostru. Angajamentul pentru a deveni o clădire neZEH face parte dintr-o abordare mai amplă, dedicată preocupării față de mediul înconjurător a echipei Kolping și implică și alte acțiuni. Am început să extindem aceste măsuri și în Caransebeș, o altă locație Kolping. Ținta noastră este protejarea mediului înconjurător și a resurselor. De aceea, de acum înainte ne vom prezenta astfel: Hotel Kolping – Hotel aproape Zero Energie.» Elena CIURILĂ, director Hotel Kolping.

Grand Hotel Balvanyos are 4* și dispune de 110 camere cu vedere spectaculoasă spre munți, 4 săli de conferință de diferite dimensiuni, situate în interiorul clădirii hotelului, dar și în clădiri anexe acestuia, situându-se în mijlocul pădurilor ce înconjoară Lacul Sfânta Ana. Responsabilitatea unui mediu sănătos și durabil, prin conceptul ”consum de energie aproape zero”, reprezintă un obiectiv care stă la baza managementului Grand Hotel Balvanyos.

«A transforma un hotel într-o clădire cu consum aproape Zero Energie înseamnă nu doar economii de energie și reducerea costurilor operaționale, ci și acces la un nou segment de piață dedicat “sustenabilității”, format atât din clienți, cât și din instituții interesate de conceptul dezvoltării durabile. Grand Hotel Balvanyos este o adevărată oază de liniște în mijlocul naturii, fiind amplasat într-un cadru natural privilegiat, înconjurat de priveliștea unică a munților Bodoc. Clienții noștri ne vizitează pentru a petrece un sejur departe de zgomotul cotidianului urban, cu multe programe și activități în aer liber, și multiple posibilități de relaxare. Alături de echipa neZEH, parteneri de nădejde în călătoria noastră spre a deveni un „Hotel aproape Zero Energie”, prin promovarea unei conduite responsabile față de mediul înconjurător, avem convingerea că vom putea oferi oaspeților noștri un confort sporit și un stil de viață sănătos.» Lorand SZARVADI, Proprietar Grand Hotel Balvanyos.

În cadrul hotelurilor pilot s-au realizat audituri energetice de către auditori energetici certificați. Fiecare audit a propus măsuri de eficiență energetică/introducerea energiei regenerabile și a estimat costurile prevăzute pentru renovare. Ulterior, s-au realizat studii de fezabilitate care au inclus rata rentabilității pentru scenarii alternative, oferind sprijin hotelierilor pentru a înainta spre atingerea obiectivelor neZEH.

Fiecare plan major de renovare include atât măsuri de eficiență energetică, cât și de integrare a energiei regenerabile, precum și acțiuni pentru a determina schimbări de atitudine atât în cazul managementului și angajaților acestor hoteluri, cât și în cazul oaspeților găzduiți de hoteluri.

«În prezent, în zona UE există câteva exemple de succes de Clădiri aproape Zero Energie (nZEB – nearly Zero Energy Buildings), care pot fi sursă de inspirație și pot atrage replicare în sectorul privat. Inițiativa europeană neZEH a avut ca scop accelerarea ratei de renovare a hotelurilor existente, pentru ca acestea să devină Clădiri aproape Zero Energie. Pentru că Proiectele Pilot se aventurează pe un drum cu totul nou, dar și pentru că știam că aceste hoteluri din România trebuie să poată fi urmate de cât mai multe unități de cazare, am decis să nu ne oprim la doar 2 proiecte pilot așa cum era specificat în proiect, ci să alegem 3 hoteluri și acestea să fie cât mai variate – de la 3* la 4*, urbane sau montane, business, confort sau de relaxare.» Camelia RAȚĂ, Coordonator proiect neZEH, Director Executiv ABMEE.

În același timp, toate hotelurile pilot și-au asumat angajamentul de a realiza renovările majore propuse pentru a atinge standardul de Clădiri aproape Zero Energie și a împărtăși experiența neZEH altor hotelieri din regiune sau din industrie.

Planificarea celor 16 proiecte de renovare majoră a început, și pe baza unor decizii strategice, unele dintre hoteluri au inițializat lucrările de renovare. Deși este un proces de lungă durată, hotelurile pilot sunt în curs de atingere a standardului aproape Zero Energie.

 

Vă așteptăm alături de echipa ABMEE la lansarea celor 3 hoteluri pilot din România, după cum urmează:

Marți, 29 martie
ora 11:00
, conferință de presă Hotel Cubix (bd. Saturn nr. 47, Brașov)
ora 13:00, curs destinat industriei hoteliere la Hotel Kolping (str. Petofi Sandor nr. 27, Brașov)

Miercuri, 30 martie
ora 12:00
, conferință de presă și curs Grand Hotel Balvanyos (DJ 113, Tg. Secuiesc-Bixad, KM 22, Turia, jud. Covasna).

Fotografii și materiale video cu cele 3 hoteluri neZEH din România: https://abmee.ro/proiect/nezeh/.

Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta:
Leea CATINCESCU – Manager Comunicare și PR ABMEE
Tel./fax: 0268 474 209 / 0268 547 784
Email:   office@abmee.ro / leea.catincescu@abmee.ro.

 

Hotel Cubix Hotel Kolping Gran Hotel Balvanyos
Bd. Saturn nr. 47, Brașov

+40.368.006.010

+40.722.607.070 rezervari@hotelcubix.ro www.hotelcubix.ro

Str. Petofi Sandor nr. 27, Brașov

+40.268.413.529

+40.748.013.598

kolpingcenter@kolping.ro

www.hotel.kolping.ro

DJ 113, Târgu Secuiesc-Bixad,

KM 22, Turia, jud. Covasna

+40.267.360.700

office@balvanyosresort.ro

www.balvanyosresort.ro


Hotelurile Pilot neZEH:

 

ȚARĂ/REGIUNE/ORAȘ HOTEL
Croația/Dalmația/Supetar Villa Adriatica
Croația/Dalmația/Split (Podstrana) Hotel Split
Franța/Corse du Sud/Ajaccio Best Western Ajaccio Amirauté
Franța/Provence-Alpes-Côte d’Azur/La Palud sur Verdon Hotel des Gorges du Verdon
Grecia/Rethymnon/Rethymnon Ibiscos Garden Hotel
Grecia/Lasithi/Sisi Vasia Hotels &Spa
Grecia/Chania/Chania Arkadi Hotel
Italia/Piemonte/Valdieri (CN) Hotel Royal Terme di Valdieri
Italia/Piemonte/Torino (TO) Residence L’Orologio
România, județul Brașov, orașul Brașov Hotel Cubix
România, județul Brașov, orașul Brașov Hotel Kolping
România, județul Covasna, comuna Turia Grand Hotel Balvanyos
Spania/Vizcaya/Artzentales Hotel Amalurra
Spania/Alicante/Benidorm Corona Del Mar
Suedia/Gotland/Visby St Clemens Hotel
Suedia/Uppland/Sigtuna Stora Brännbo Konferens och Hotell AB

Mai multe informații despre hotelurile pilot puteți afla accesând: www.nezeh.eu.

Inițiativa europeană neZEH

neZEH este cofinanțat de către Comisia Europeană prin Programul Intelligent Energy Europe, având ca scop accelerarea ratei de renovare la scară largă a hotelurilor, pentru ca acestea să atingă standardul de Clădiri aproape Zero Energie (nZEB), prin consultanță tehnică acordată hotelierilor angajați în acest proces și demonstrare pe baza unor proiecte pilot în sectorul hotelier european.

ECHIPA neZEH

Translate »