Rezultate TSG 2021

Category: Știri

Campania Traffic Snake Game se desfășoară de 8 ani în România, în toată această perioadă ajungând în peste 30 de orașe din țară. O dată cu finalizarea ediției 2021, campania a reunit în cei 8 ani peste 70.000 elevi participanți care au reușit să transforme peste 500.000 km în deplasări sustenabile. Acești 8 ani de campanie (16 săptămâni efective în total) au generat o reducere de aproximativ 79 tone emisii CO2. Dar ce reprezintă 1 tonă de CO2? Iată câteva exemple:

  • 1 tonă CO2reprezintă 2.6 zboruri Amsterdam-Roma1
  • Aproximativ 1.5 luni de trai în Belgia (media emisiilor generate anual este de 8 tone per capita)2
  • Pentru a captura 1 tonă CO2, 50 copaci ar trebui să crească timp de 1 an3

În România, această campanie se derulează sub titulatura „OSCAR, ȘARPELE HOINAR” și încurajează elevii, părinții și cadrele didactice să adopte mersul pe jos și cu bicicleta, sau orice mijloace de transport cu emisii reduse, atunci când se deplasează la școală.

Graficul alăturat prezintă istoricul campaniei și rezultatele obținute an de an. Mobilizarea permanentă, efortul colectiv, implicarea cadrelor didactice și dorința elevilor de a contribui la creșterea calității aerului au condus invariabil la scăderea gradului de poluare în aria școlilor participante.

Cu toate că se bazează pe implicarea voluntară a cadrelor didactice și presupune efort din partea acestora, campania s-a bucurat de apreciere în rândul elevilor și al învățătorilor. Cele 8 generații trecute prin campanie demonstrează faptul că TSG poate schimba mentalități și comportamente pe termen lung, promovând modurile de deplasare ușor poluante ca distractive.

Rezultate TSG 2021 la nivel național

Anul 2021 a reunit la linia de start peste 11.000 elevi provenind din 18 orașe. Cele 59 școli participante au obținut, în perioada 20 septembrie-01 octombrie, transformarea a peste 95.000 km în deplasări sustenabile și reducerea a peste 13 tone CO2. În timpul derulării campaniei, TSG a dus la o creștere a utilizării modurilor sustenabile de transport cu 20%. Procentul deplasărilor sustenabile a continuat să crească chiar și după finalizarea campaniei ajungând până la 84% la 3 săptămâni după finalizarea campaniei, demonstrând impactul pozitiv și efectele pe termen lung. Rezultatele înregistrate de fiecare școală, sau la nivelul fiecărui oraș, pot fi consultate pe site-ul oficial al campaniei.

Rezultate înregistrate de Municipiul Brașov

Municipiul Brașov a fost reprezentat de 5 școli și peste 1.200 elevi la această ediție. Prin intermediul ABMEE, coordonatorul local, campania a ajuns în școlile gimnaziale nr. 3 “Gheorghe Lazăr”, nr. 6 “Iacob Mureșianu”, nr. 30, nr. 31 și Montessori. În perioada derulării TSG 2021, cele 5 școli brașovene au reușit transformarea a peste 4.700 km în deplasări sustenabile și reducerea a peste 600 kg CO2, campania generând o creștere a utilizării modurilor sustenabile de transport de până la 86%. În edițiile anterioare, Municipiul Brașov a implicat aproximativ 14.000 elevi, obținând peste 75.000 km parcurși sustenabil și economii de peste 14 tone emisii CO2.

Scopul campaniei a pornit de la nevoia de a educa elevii în spiritul unui transport cu emisii scăzute și de a decongestiona zonele adiacente școlilor, blocate de mașinile care aduc sau preiau elevi. Ulterior, s-au evidențiat beneficiile indirecte ale campaniei TSG:

  • mergând pe jos sau cu bicicleta, copiii cunosc comunitatea în care trăiesc, explorează mediul înconjurător, devin autonomi;
  • deplasându-se pe cont propriu, copiii învață să se descurce singuri, deprind regulile de circulație, dezvoltă capacitatea de a anticipa acțiunile celorlalți participanți la trafic;
  • mișcarea contribuie la atingerea necesarului zilnic de efort fizic, la o viață activă și sănătoasă;
  • alegerea mijloacelor sustenabile de transport contribuie la prezervarea unui mediu curat, la calitatea aerului;
  • mobilitatea sustenabilă reprezintă un act responsabil pentru adaptarea societății la schimbările climatice.

TSG 2021 s-a derulat cu respectarea măsurilor privind prevenirea SARS-COV-2.

Translate »