OSCAR ȘARPELE HOINAR a ajuns la cea de-a 6-a ediție națională

Category: Știri

Traffic Snake Game România debutează la Brașov luni, 16 septembrie 2019

Peste 5.000 elevi din România s-au înscris pentru a lua startul în cea de-a 6-a ediție a campaniei Traffic Snake Game (TSG). Aceasta va debuta, ca și în anii precedenți, sub egida Săptămânii Europene a Mobilității. Cele 37 școli înregistrate vor juca TSG în perioada 16-27 septembrie, în 10 orașe: Bacău, Brașov, Deva, Făgăraș, Mizil, Moinești, Odorheiu Secuiesc, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare și Târgu Mureș.

În România, campania care se derulează sub titlul „OSCAR, ȘARPELE HOINAR” a generat în urma edițiilor anterioare economii de peste 50 tone emisii CO2 și peste 300.000 km parcurși sustenabil, implicând peste 50.000 elevi. Inițiativă a fost creată pentru a încuraja elevii, părinții și cadrele didactice să adopte mersul pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun, atunci când se deplasează la școală.

Municipiul Brașov a înscris aproximativ 500 elevi în TSG 2019. Prin intermediul ABMEE (www.abmee.ro), coordonator al campaniei la nivel local, „OSCAR, ŞARPELE HOINAR” va ajunge la Școala Gimnazială nr. 30 și Școala Gimnazială nr. 31. În urma edițiilor precedente, Municipiul Brașov a implicat peste 12.000 elevi, obținând un total de peste 80.000 km parcurși sustenabil și economii de peste 14 tone emisii CO2.

Inițial, scopul campaniei a pornit de la nevoia de a educa elevii în direcția unui transport cu emisii scăzute și de a decongestiona zonele adiacente școlilor, blocate de mașinile care aduc sau preiau elevi la începutul și finalul cursurilor. Ulterior, s-au evidențiat beneficiile indirecte aduse de campania TSG:

  • mergând pe jos sau cu bicicleta, copiii cunosc comunitatea în care trăiesc, explorează mediul înconjurător, devin independenți și autonomi;
  • deplasându-se pe cont propriu, copiii învață să se descurce singuri, deprind regulile de circulație, dezvoltă capacitatea de a anticipa acțiunile celorlalți participanți la trafic;
  • mișcarea contribuie la atingerea necesarului zilnic de efort fizic recomandat, la o viață activă și sănătoasă;
  • alegerea mijloacelor sustenabile de transport contribuie la prezervarea unui mediu curat, la adaptarea societății la schimbările climatice.

Concepută sub forma unui joc „serios” în care elevii obțin puncte dacă se deplasează sustenabil, campania TSG își propune să schimbe mentalități și comportamente pe termen lung, să promoveze modurile de deplasare ușor poluante ca distractive, dar și să combată o serie de percepții negative privind siguranța în trafic sau ineficiența transportului în comun. Astfel, prin joc și joacă, campania TSG sprijină procesul educațional pe baza căruia copiii ajung să facă alegeri responsabile și devin vectori ai dezvoltării sănătoase a comunității în care trăiesc.

Rezultate TSG 2018

În perioada derulării campaniei, TSG a dus la o creștere a utilizării modurilor sustenabile de transport de până la 79%. Procentul deplasărilor sustenabile a continuat să crească chiar și după finalizarea campaniei, demonstrând impactul pozitiv și efectele obținute pe termen lung. Rezultatele înregistrate de fiecare școală, sau la nivelul fiecărui oraș, pot fi consultate pe site-ul oficial al campaniei.

***
Despre Traffic Snake Game

Traffic Snake Game (TSG) are ca principal grup țintă elevii și părinții acestora. Campania constă într-un joc distractiv și ușor de implementat. Pe lângă jocul efectiv, fiecare școală participantă este încurajată să organizeze acțiuni conexe și să educe elevii cu privire la aspecte legate de trafic, mobilitate, mediu și sănătate.

TSG a început ca un mic proiect în Flandra (Belgia), devenind în decursul anilor o campanie la nivel european. Proiectul Traffic Snake Game Network, coordonat în România de Asociația OER, a fost cofinanțat în perioada 2014-2016 prin programul Intelligent Energy Europe al Uniunii Europene. În primii trei ani, campania s-a organizat în paralel în 20 țări europene. După primii doi ani, România a trecut pe primul loc, înscriind cel mai mare număr de școli și elevi, realizând economii importante de combustibili și emisii CO2.

Informații practice

Site-ul campaniei: www.trafficsnakegame.eu/romania
Facebook: https://www.facebook.com/TrafficSnakeRomania

Translate »