15 instituții din România aleg calea mobilității urbane

Categorie: Știri

Este vorba despre mobilitate urbană spre locul de muncă, cele 15 instituții din sectorul public și privat alegând să își încurajeze angajații să renunțe la mașina personală, în favoarea mijloacelor alternative de transport.

Proiectul este derulat în România de către ABMEE – Agenția pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov, în parteneriat cu organizații similare din Olanda, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie și Portugalia, fiind cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Energie Inteligentă Europa.

MOBI, proiectul care își propune să susțină utilizarea unui mod sustenabil și sănătos de a călători, se desfășoară prin intermediul unei aplicații online care ajută utilizatorul să contorizeze traseul parcurs zilnic, mijlocul de transport utilizat, emisiile de CO2 economisite, comparația cu alți utilizatori din echipă sau din competiție, totul fiind prezentat sub forma unei campanii organizaționale în care angajații sunt angrenați în concurs de către instituția la care lucrează.

Aplicația, disponibilă pentru PC și dispozitive mobile de tip tabletă sau smartphone, se numește „F5T4” și provine din titulatura în limba engleză ”From 5 To 4” sau „de la 5 la 4”, scopul inventatorilor fiind de a reduce de la 5 la cel puțin 4, zilele din săptămână în care angajatul vine la serviciu cu mașina personală. Mersul pe jos, transportul public, bicicleta și chiar „car pooling”-ul, adică împărțirea costurilor de transport între colegi sau vecini pentru deplasarea la serviciu cu o singură mașină, sunt numai câteva dintre mijloacele de deplasare promovate în cadrul proiectului.

Proiectul se află în cel de-al 2-lea an de implementare, 3 orașe implicându-se activ până în prezent. Bistrița este prima municipalitate din țară care a utilizat F5T4 în rândul angajaților, pentru a obține date legate de modul de deplasare al acestora. A urmat Făgăraș, municipalitate care a adus în competiție nu doar echipe din cadrul primăriei, ci și din sectorul privat. Municipiul Brașov a mobilizat cel mai mare număr de angajați, aducând alături de instituțiile participante, Universitatea Transilvania. Deși proiectul MOBI este adresat angajaților, ABMEE a decis testarea instrumentului în rândul studenților Universității Transilvania, aceștia fiind considerați „angajații de mâine”, iar deplasarea zilnică la universitate fiind similară deplasării angajaților la locul de muncă. În urma implementării în rândul studenților, un total de 48.450 kg emisii CO2 au fost economisite prin utilizarea mijloacelor de transport altele decât autoturismul personal.

Fiecare angajat implicat în proiectul MOBI primește acces în sistem și participă efectiv la competiție. Iar pentru că introducerea datelor în sistem se face de către fiecare utilizator, aplicația pune la dispoziție un antrenor personal pentru îndeplinirea obiectivului F5T4, prin intermediul mascotei MOBI, un personaj animat și empatic, care oferă sfaturi și arată utilizatorilor care dintre modurile de transport folosite sunt sustenabile și sănătoase.

Bistrița

Brașov

Făgăraș

Iată structura celor 15 instituții participante:

Derularea proiectului MOBI arată angajamentul instituțiilor implicate față de sănătatea personalului și față de protecția mediului. Costurile participării la acest proiect, pentru instituții sau companii, sunt zero.

Datele rezultate vor fi utile nu doar pentru a oferi instituțiilor și angajaților acestora un mod eficient de a ajunge la serviciu, ci și pentru realizarea unui plan privind deplasarea angajaților.

De asemenea, datele analizate contribuie la baza de date a orașelor participante, în procesul de realizare a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, document strategic în contextul programului de finanțare 2014-2020. Deși se prezintă sub forma unei competiții între angajați, aplicația este un instrument serios care oferă angajatorului date importante de analiză, necesare pentru orice strategie de transport.

Instituțiile publice sau private care sunt interesate să implementeze aplicația F5T4, dezvoltată prin proiectul MOBI, se pot adresa coordonatorului național – ABMEE (https://abmee.ro/proiect/mobi/).

Pentru informații suplimentare:
ABMEE
Andreea PIUARU
Tel./fax: 0268.474.209
Email: office@abmee.ro

Translate »