Proiectul DECA
TITLU: Accelerator pentru Comunități Energetice în Regiunea Dunării/ Danube Energy Communities Accelerator
ACRONIM: DECA
COD PROIECT: DRP0200567
BUGET TOTAL PROIECT: 2.045.335 EUR
FONDURI INTERREG: 1.636.268 EUR
COFINANȚARE: 20%
DURATA: 30 luni
PERIOADĂ: ianuarie 2024 – iunie 2026
PARTENERI:
Consorțiul proiectului
- Institutul pentru Soluții Complete de Dezvoltare E-zavod, Slovenia
- Agenția locală a Energiei Goriška , Nova Gorica, Slovenia
- Korimako, Slovenia
- Cooperativa de Energie KLIK, Slovenia
- Agenția pentru Dezvoltarea Insulelor, Croația
- Universitatea Tehnică din Kosice, Slovacia
- Gruparea Europeană de Cooperare Teritorială Alpine Pearls, Austria
- Centrul Regional de Educație și Informare pentru Dezvoltare Durabilă Europa Sud-Est, Bosnia & Herțegovina
- Agenția pentru Dezvoltarea și Sprijinirea Afacerilor Cetinje, Muntenegru
- Societatea Națională a Ecologiștilor, Ungaria
- Centrul pentru Dezvoltare Energetică Durabilă, Serbia
- Agenția pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov, România
WEBSITE PROIECT: https://interreg-danube.eu/projects/deca
Proiectul DECA (Danube Energy Communities Accelerator) se încadrează în inițiativa europeană de tranziție energetică, având la bază Pachetul legislativ „Energie curată pentru toți europenii”. Acesta include directive importante care promovează utilizarea surselor regenerabile de energie și încurajează dezvoltarea Comunităților Energetice. DECA se concentrează pe instruirea, activarea și implicarea comunităților din Regiunea Dunării pentru a accelera adoptarea energiei regenerabile, cu scopul de a contribui la atingerea neutralității climatice, independenței energetice și a bunăstării economice.
Obiectivele Proiectului
Misiune
Testarea modului în care acțiunile întreprinse de cetățeni în domeniul energiei regenerabile pot fi accelerate în Regiunea Dunării, contribuind semnificativ la tranziția către o utilizare la scară largă a energiei regenerabile, către independență energetică, către neutralitate climatică și bunăstare.
Viziune
Comunitățile care participă activ la tranziția energetică către surse regenerabile, contribuie la reducerea semnificativă a emisiilor de dioxid de carbon, evoluează spre neutralitate climatică și spre o dezvoltare socială echitabilă, care le permite să fie sustenabile și puternice din punct de vedere economic.
Scop
Creșterea gradului de conștientizare cu privire la beneficiile Comunităților Energetice, consolidarea capacităților, dezvoltarea de soluții și a unei strategii transnaționale pentru accelerarea Comunităților Energetice în Regiunea Dunării.
Proiectul DECA abordează mai multe provocări cheie:
Dificultăți în inițierea proiectelor: Cetățenii se confruntă cu bariere psihologice și de cunoștințe în inițierea proiectelor locale de energie regenerabilă, deseori nefiind convinși că pot sau trebuie să facă acest lucru.
Necesitatea ghidării și a investițiilor: Comunitățile Energetice necesită îndrumare continuă pentru a dezvolta proiecte fiabile, precum și investiții care să genereze beneficii concrete și să întărească securitatea energetică.
Sprijin legislativ insuficient: Factorii de decizie la nivel local și național au nevoie de un sprijin mai bun pentru a înțelege oportunitățile Comunităților Energetice și pentru a crea un cadru legislativ care să le favorizeze dezvoltarea.
Discrepanțe regionale: Discrepanțele în accesul la resurse financiare între diferitele regiuni europene reprezintă o barieră în dezvoltarea uniformă a Comunităților Energetice, riscând să accentueze diviziunile sociale și teritoriale.
Proiectul DECA joacă un rol important în promovarea Comunităților Energetice în Regiunea Dunării, contribuind la atingerea obiectivelor europene în materie de energie regenerabilă și la reducerea dependenței de combustibili fosili. Prin cercetare, analiză și dezvoltarea de soluții inovatoare, DECA susține transformarea energetică necesară pentru un viitor incluziv și echitabil.
DECA este implementat de un consorțiu de organizații din mai multe țări europene, inclusiv Slovenia, Croația, Slovacia, Austria, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Ungaria, Serbia și România.
Programul Interreg Regiunea Dunării (Interreg Danube Region Programme), cofinanțat de Uniunea Europeană.
Axa prioritară: O regiune a Dunării ecologică și cu emisii reduse de carbon.
Obiectiv specific 2.1: Sprijinirea ecologizării sectorului energetic și de transport în Regiunea Dunării prin creșterea integrării surselor de energie regenerabilă.