În perioada 10-15 iulie, participanții (16 elevi de liceu și 8 studenți), însoțiți și ghidați de tutori (arhitecți și ingineri specialiști) vor proiecta, asambla, testa și documenta obiectele și interacțiunea publicului cu acestea. Aceste obiecte vor fi forme prototip ce vor sta la baza unor obiecte de mobilier cu caracter semi-permanent ce vor fi produse și instalate în spațiile publice sub o autorizație ulterioară activității prezente. Programul complet al evenimentului: Program Școala de Vară HUB-IN
Având în preambul două ateliere de cercetare: primul fiind concentrat asupra Zonei Urbane Istorice, iar cel de-al doilea focalizând atenția pe 4 piațete publice și pe zonele adiacente acestora, vom desfășura în luna iulie 2023 o școală de vară cu o durată de 8 zile. Scopul este explorarea unor soluții pentru 4 piațete (Piața Brassai, Piața Sfântul Ioan, Piața Paul Richter și Piața Apollonia Hirscher) prin utilizarea unor tehnici de arhitectură ce presupun testarea în teren a unor obiecte de mobilier urban și elemente ușoare. Acestea au caracter temporar și sunt amplasate direct pe pavimentul piațetelor fără a-l afecta.
Fiecare echipă va primi un ”design kit” format din elemente constructive brute (scânduri, grinzi, scări, șipci etc.) și sisteme de prindere de tip sfoară, cabluri, șufe etc. Scopul fiecărei echipe este să construiască/ asambleze și să testeze diferite configurații de mobilier urban destinate tinerilor în piețele desemnate.
Luni, 17 iulie, începând cu ora 9:00, în sala de consiliu a Primăriei Municipiului Brașov, va avea loc evenimentul de prezentare a soluțiilor propuse și testate în fața unui juriu format din arhitecți, producători de mobilă, dezvoltatori locali și cadre didactice din mediul universitar de specialitate. Evenimentul va fi urmat de o conferință de presă, la ora 13:00.
Tutorii vor fi:
Membrii juriului:
Florin Niculae | Fabricație digitală, producție publicitară și de instalații artistice |
Ion Răzvan Dracea | Președinte OAR Brașov |
Sorina Boșcu | Center Manager Coresi Shopping Resort |
Birou Urbanism PMB | Reprezentant Arhitect Șef |
Horațiu Vasilescu | Arhitect Comisia Județeană de Cultură |
Alin Olărescu | Decanul Facultății de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului UNITBV |
Oana Coantă | Președinte Breasla Cârciumarilor – proprietar Bistro del’Arte |
HUB-IN este o inițiativă finanțată prin programul Orizont 2020 al Uniunii Europene care dorește să transforme și să regenereze zonele urbane istorice, păstrând în același timp identitatea lor culturală și socială unică, protejând mediul înconjurător.
ABMEE (Agenția pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov) reprezintă Municipiul Brașov în proiectul HUB-IN, dorind să susțină procesul de regenerare a Centrului Istoric urmând principii de sustenabilitate, combaterea turistificării, valorificarea patrimoniului și conservarea specificului local.
Alături de Municipiul Brașov, din grupul orașelor pilot fac parte: Belfast (Irlanda), Genova (Italia), Grand-Angoulême (Franța), Lisabona (Portugalia), Nicosia (Cipru), Slovenska Bistrica (Slovenia) și Utrecht (Olanda).
HUB-IN dezvoltă un cadru comun pentru stimularea transformării zonelor urbane istorice. Catalizator pentru inovare și antreprenoriat, acest cadru vizează păstrarea identității unice a zonei istorice și a valorilor sale naturale, sociale și culturale.
În Brașov, proiectul abordează spațiul public din perspectiva celor 5.000 de elevi ce studiază la școlile din interiorul și din proximitatea Zonei Urbane Istorice Protejate și urmărește îmbunătățirea acestuia pentru elevii și studenții care îl traversează și îl utilizează. Brașovul propune o agendă axată pe recuperarea spiritului multicultural al orașului și regenerarea spațiului public din zona urbană istorică. Pentru aceste obiective, se vor realiza acțiuni concrete care vizează reglementarea ocupării domeniului public în virtutea creării unui climat incluziv și adecvat punerii în valoare a patrimoniului local, care stimulează potențialul tinerilor implicându-i într-un proces creativ colectiv pentru redefinirea unor piațete din centrul istoric, dar care urmăresc și să evidențieze principalele puncte de atracție și „comorile ascunse” din zona istorică printr-un Masterplan de Iluminat Arhitectural.