HUB-IN Brașov Plan de acțiune: promovăm schimbul cultural, învățarea și colaborarea în Centrul Vechi

Category: Știri

În luna iunie 2023, a fost publicat Planul de acțiune al Municipiului Brașov, elaborat în cadrul proiectului „HUB-IN”, finanțat prin programul Orizont 2020 al Uniunii Europene. Alături de planurile altor 7 municipalități partenere, Brașovul își propune să se concentreze pe potențialul de dezvoltare sustenabilă și incluziune din Centrul Vechi.

 

Pe scurt, tendințele actuale au condus la o necesitate strategică de a reseta echilibrul între utilizatorii centrului istoric pentru a permite cetățenilor să se reconecteze mai bine cu această zonă, prin acțiuni inovatoare, ce vor deveni în timp un catalizator pentru implicarea socială și culturală transformatoare.

 

Municipiul Brașov propune o agendă axată pe recuperarea spiritului multicultural al orașului și regenerarea spațiului public din zona urbană istorică. Pentru aceste obiective, se vor realiza acțiuni concrete  care vizează reglementarea ocupării domeniului public în virtutea creării unui climat incluziv și adecvat punerii în valoare a patrimoniului local, care stimulează potențialul tinerilor implicându-i într-un proces creativ colectiv pentru redefinirea unor piațete din centrul istoric, dar care urmăresc și să evidențieze principalele puncte de atracție și „comorile ascunse” din zona istorică printr-un Masterplan de Iluminat Arhitectural.

 

”Ne dorim să promovăm Centrul Vechi ca o zonă autentică, multiculturală, durabilă și favorabilă incluziunii, care invită oameni de toate vârstele să se bucure și să își însușească spațiul public, evidențiind tradițiile și creativitatea ca un mijloc de a transforma zona din punct de vedere social, economic și ecologic, pentru beneficiul tuturor”, a spus Leea Mihăilă, Director ABMEE.

 

Ca oraș, Municipiul Brașov se angajează să lupte împotriva neglijării și abandonării zonei sale urbane istorice, cauzată de amploarea comerțului și  de natura comercială a turismului, care pot afecta conservarea identității noastre locale și a patrimoniului local.

 

„HUB-IN” vine de la ” Hubs of innovation & entrepreneurship for the transformation of historic urban areas” și este un proiect european care are ca scop promovarea inovării și a antreprenoriatului în zonele urbane istorice, păstrând în același timp caracterul lor social, cultural și natural unic. În cadrul proiectului, opt orașe partenere din întreaga Europă (Belfast, Brașov, Genova, Grand Angoulême, Lisabona, Nicosia, Slovenska Bistrica și Utrecht) își dezvoltă propriile HUB-uri de inovare și antreprenoriat, pe care le testează, demonstrând și coordonând activități pentru transformarea durabilă a centrelor istorice.

 

Translate »