Pachetul legislativ „Energie curată pentru toți europenii” a pregătit terenul pentru schimbarea modului în care Comunitățile Energetice pot utiliza și distribui energia, deschizând calea către un viitor cu emisii reduse. Pachetul include două Directive importante: „Directiva 2019/944 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică” și „Directiva 2018/2001 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile”. Aceste Directive introduc două concepte inovative: cel de Comunitate Energetică a Cetățenilor, și cel de Comunitate de Energie Regenerabilă, permițând cetățenilor, administrațiilor locale și micilor afaceri să investească în surse regenerabile de energie pe care apoi să o utilizeze. Aceste Comunități Energetice pot lua diferite forme, cum ar fi cooperativele sau întreprinderile sociale. Comunitățile de Energie ale Cetățenilor se concentrează pe acordarea de șanse egale tuturor pe piața energiei, în timp ce Comunitățile de Energie Regenerabilă sprijină Europa în atingerea obiectivelor în materie de energie regenerabilă.
Atât Comunitățile Energetice ale Cetățenilor, cât și cele de Energie Regenerabilă își propun să promoveze incluziunea și implicarea comunității în beneficiul gospodăriilor cu venituri mici și a celor vulnerabile. Cu toate acestea, pentru unele Cooperative Europene de Energie, investiția inițială reprezintă o barieră semnificativă. Acest aspect trebuie considerat cu prioritate pentru a preveni accentuarea diviziunilor sociale și teritoriale de către Comunitățile Energetice. Investițiile private prin prosumerii locali care generează energie regenerabilă sunt esențiale, dar este important să se țină cont și de discrepanțele dintre diferitele regiuni europene, în ceea ce privește accesul la resurse financiare.
În acest context, Acceleratorul pentru Comunități Energetice în Regiunea Dunării/ Danube Energy Communities Accelerator sau, pe scurt, DECA, propune o foaie de parcurs către implicarea și activarea societății în vederea accelerării Comunităților Energetice. În cadrul proiectului, au fost analizate nevoile locale privind tranziția energetică, cu scopul de a obține mai multe informații despre barierele tehnice, instituționale, sociale și economice, care limitează dezvoltarea Comunităților Energetice în Regiunea Dunării. Analizând factorii care influențează eficiența Comunităților Energetice în utilizarea surselor regenerabile de energie, abordând totodată inegalitățile structurale din sistemul energetic actual, această evaluare studiază provocările comune diferitelor regiuni, și anume:
- Cetățenii au dificultăți în a iniția proiecte locale în domeniul energiei regenerabile pentru că nu consideră că pot sau că trebuie să o facă, sau pentru că nu au suficiente cunoștințe;
- Comunitățile Energetice au nevoie de îndrumare susținută pentru a dezvolta proiecte fiabile în domeniul energiei regenerabile, dar și de investiții care să producă beneficii și să consolideze securitatea energetică;
- Factorii de decizie de la nivel local și național au nevoie de sprijin pentru a înțelege mai bine oportunitățile oferite de Comunitățile Energetice și pentru a dezvolta un cadru legislativ favorabil acestora;
- Comunitățile Energetice au nevoie de consiliere și asistență tehnică integrală.
Această resursă reprezintă un mix de cercetare calitativă efectuată cu factorii interesați din întreaga regiune și analiză aprofundată a barierelor comune observate pe baza experiențelor și cazurilor internaționale. Această evaluare stabilește premisele programului de consolidare a capacităților DECA, care va fi dezvoltat în viitorul apropiat.
Dezvoltarea Comunităților Energetice joacă un rol important în contextul provocărilor energetice actuale din UE, asociate cu creșterea prețurilor la energie. Comunitățile Energetice pot contribui la reducerea dependenței de combustibilii fosili și la atingerea obiectivelor Pactului Verde European (Green Deal). Proiecte precum DECA, sprijinite prin programul Interreg Danube Region, acționează pentru promovarea Comunităților Energetice și a beneficiilor pe care acestea le aduc la nivel local.